Łosoś kiszony powstał przez przypadek
jak większość genialnych odkryć.
Marian Zubowicz eksperymentował z rybami, także z łososiem, którego przyprawiał na różne sposoby. Wyfiletowany płat posypał mieszanką polskich ziół oraz dużą ilością czosnku. Szczelnie go zamknął i schował do chłodni zapominając o tym. Ryba leżała ponad miesiąc. Po tym czasie znalazł zamkniętego przez siebie łososia, spróbował i oniemiał. Smak ryby okazał się wyśmienity. Dał spróbować rodzinie i znajomym. Wszyscy byli zachwyceni.
Tak właśnie PRZEZ CZYSTY PRZYPADEK powstał nasz obecny specjał ŁOSOŚ KISZONY.
Po śmierci Mariana Zubowicza, Receptura ŁOSOSIA KISZONEGO została opatentowana przez jego najstarszą córkę Natalię. Sam łosoś stał się specjałem z Kamienia Pomorskiego i regionalną atrakcją kulinarną.