Łosoś kiszony

specjał firmowy, zastrzeżona receptura

to specjalność Naszej firmy. Jest to oryginalny sposób przyrządzenia surowego łososia, który jest przyprawiony własnoręcznie dobraną kompozycją polskich ziół, przypraw oraz czosnkiem. Tak zamarynowany leżakuje minimum miesiąc. Receptura łososia została zastrzeżona oraz opatentowana.

Łosoś kiszony powstał przez przypadek

 jak większość genialnych odkryć.

Marian Zubowicz eksperymentował z rybami, także z łososiem, którego przyprawiał na różne sposoby. Wyfiletowany płat posypał mieszanką polskich ziół oraz dużą ilością czosnku. Szczelnie go zamknął i schował do chłodni zapominając o tym. Ryba leżała ponad miesiąc. Po tym czasie znalazł zamkniętego przez siebie łososia, spróbował i oniemiał. Smak ryby okazał się wyśmienity. Dał spróbować rodzinie i znajomym. Wszyscy byli zachwyceni.
Tak właśnie PRZEZ CZYSTY PRZYPADEK powstał nasz obecny specjał ŁOSOŚ KISZONY.

Po śmierci Mariana Zubowicza, Receptura ŁOSOSIA KISZONEGO została opatentowana przez jego najstarszą córkę Natalię. Sam łosoś stał się specjałem z Kamienia Pomorskiego i regionalną atrakcją kulinarną.