Wędzarnia

Tradycyjny sposób wędzenia,
nie używamy konserwantów

Wędzimy drewnem olchowym w piecach wykonanych z szamotu. W naszej ofercie znajdą państwo ryby morskie oraz słodkowodne – węgorza, troć / łososia, sieje, karmazyna, halibuta, tuńczyka, makrelę, śledzia, pstrąga, trewala, antara, krewetki a nawet kiełbasę z łososia.

Aktualny cennik wędzarni udostępniamy osobom zainteresowanym pocztą elektroniczną.

Węgorz

Poławiany w Zalewie Kamieńskim i  Szczecińskim oraz Mmorzu Bałtyckim.  Osiąga rozmiary przekraczające 2/3 kg. Długość nawet do 2 m. Wędzony w całości wypatroszony. Jedna z tłustszych ryb. Ości – to jedynie kręgosłup. Cieszy się dużą popularnością wśród smakoszy.

Łosoś wędzony na zimno

Filety łososia dymią się w niskiej temperaturze przez ok. 2 doby. Mięso  tłuste, ale delikatne. Świetnie nadaje się na kanapki. Cienko pokrojony smakuje najlepiej. Cały płat waży ponad 1,5 kg. Kroimy go na dowolne kawałki.

Łosoś wędzony na gorąco

Wędzimy głównie organicznego łososia jurajskiego hodowanego w czystej wodzie geotermalnej oraz dzikiego łososia tzw. Troć poławianą w Zalewie Kamieńskim i Morzu Bałtyckim. Najlepiej smakują sztuki średniej wielkości 2 kg – 4 kg.

Porcjowany na dzwonki. Ważą 0,3 kg – 0,6 kg. Mięso koloru bladoróżowego, kruche z niewielką ilością ości.

Brzuszki z łososia

Najbardziej tłusta część brzuszna fileta z łososia wędzonego na gorąco

Sieja

Ryba z rodziny łososiowatych, wędrowna. Występuje w wodach słodkowodnych min. w Zalewie Kamieńskim oraz w Morzu Bałtyckim. Wędzona w całości lub w dzwonkach. Porcja waży 0,25 kg – 0,6 kg. Mięso białe delikatne, soczyste. Niewielka ilość ości.

Karmazyn

Ryba morska występująca w Atlantyku.

Wędzona w całości, bez głowy. Waży ok. 0,3 – 0,4 kg. Posiada twardą czerwona skóra, mięso delikatne, białe, szkliste. Polecany  osobom, które wolą ryby chudsze.

Halibut

Ryba morska występująca w północnej części Atlantyku w rejonie okołoarktycznym od wybrzeży Kanady i Grenlandii na północy poprzez strefę północnego obszaru morza północnego po Morze Bałtyckie.

Wędzona w dzwonkach o wielkości ok. 0,3 – 0,5 kg. Mięso tłuste, delikatne, bogate w omega-3. Mała ilość ości, w części ogonowej mniej ości niż w przedniej.

Antar

Ryba morska żyjąca w zimnych, pełnych lodu wodach otaczających antarktydę. Wędzona w dzwonkach o wielkości od 0,2 – 0,5 kg w zależności od wielkości ryby.

Mięso lekko słodkawe, delikatne, niewiele ości. Kręgosłup łatwy do usunięcia.

Trewal

Ryba morska. Występuje u wybrzeży południowej Australii, Tasmani, Nowej Zelandii. Wędzona w dzwonkach. Waży ok. 0,3 – 0,5 kg. Bardzo mięsista, chuda, z niewielką ilości ości łatwych do wybrania.

Tuńczyk

Morska ryba zasiedlająca głównie Atlantyk, Pacyfik, Morze Północne, Morze Barentsa. Polędwica wędzona w porcjach od 0,3 – 0,7 kg. Bez ości. Najlepiej smakuje pokrojona w cienkie plasterki. Chude mięso bogate w witaminy A i D.

Makrela

Ryba morska wędzona w całości. Waży  0,2- 0,5 kg. Należy do ryb tłustych. Posiada ości łatwe do wybrani. Idealnie nadaje się na pastę rybną. Nie przetworzona również smakuje świetnie. Pomimo ogólnej dostępności makreli ta sprzedawana u nas ma niepowtarzalny smak i cieszy się bardzo dużą popularnością. Każdy może sobie na nią pozwolić, gdyż w porównaniu do innych ryb jest stosunkowo niedroga.

Makrela z przyprawami

Filety z makrel, posypane mieszanką przypraw o lekko pikantnym smaku.

Śledź filet

Zasiedla atlantyk  od oceanu arktycznego po morze bałtyckie. Wędzony na gorąco. Jedna sztuka waży ok 0,15 kg.  Drobne ości są jadalne.

Śledź pikling

Zasiedla atlantyk od oceanu arktycznego po morze bałtyckie. Wędzi się go w całości włącznie z wnętrznościami oraz ikrą bądź mleczem, których się nie usuwa. Ryba dla osób lubiących wybierać ości.

Pstrąg

Pstrąg, którego wędzimy, pochodzi z gospodarstwa rybackiego zielenica. Wędzony w całości, wypatroszony, sztuka waży ok 0,25 – 0,3 kg.

Chude, delikatne mięso o bladoróżowej barwie.