Jesteśmy zgraną pełną pasji do gotowania grupą ludzi w różnym wieku. Staramy się, żeby wszystkie dania, które trafiają na Państwa stoły, były dopieszczane w najdrobniejszych szczegółach. Dogadzamy najbardziej wymagającym Gościom Naszej restauracji i wędzarni. Załoga składa się z rybaków, którzy wstają o świcie i wypływają na połowy; kucharzy, którzy przygotowują dania i przetwory; wędzarzy którzy znają się na sztuce wędzenia w tradycyjny sposób, oraz całej obsługi kelnerów, kelnerek, sprzedawców, którzy doradzają, proponują i serwują Nasze dania. Pomocnicy na zapleczu pracowicie obierają cebulę, kroją śledzie, nakładają przetwory do słoików, ręcznie plastrują łososia. Centrum dowodzenia znajduje się w biurze, w którym podejmowane są strategiczne decyzje, dzięki czemu panuje spokój i porządek na pokładzie. Wszyscy ze sobą współpracujemy i tworzymy zgraną załogę Kam-13.
1987
Założycielem firmy był Marian Zubowicz. Firma nosiła nazwę Kam-13 – od nazwy jednostki poławiającej ryby na Zalewie Kamieńskim.
Zaczyna się tradycyjne wędzenie ryb z własnego połowu.
1990
1993
Powstaje smażalnia – do wyboru zaledwie dwa, trzy gatunki ryb złowionych w Zalewie Kamieńskim.
Przypadkowo powstaje Łosoś Kiszony.
1997
2000
Firma nieustannie się rozwija.
Śmierć Mariana Zubowicza
12 grudnia 2012
2013
Założenie nowej firmy bazującej na bezcennym dorobku Taty przez najstarszą córkę Natalię Zubowicz.
Receptura Łososia Kiszonego zostaje opatentowana i zastrzeżona.
2014
2015
2019
2019
W centrum miasta obok Ratusza zostaje otwarty nowy Sklep Firmowy.
Ukończenie budowy na wiosnę oraz otwarcie drugiego Sklepu Firmowego obok restauracji na terenie bazy rybackiej.
2020