Ryby Zubowicz

o nas

Rodzinna firma z tradycjami

Początki działalności naszej firmy sięgają lat 80-tych. Restauracja oraz wędzarnia zlokalizowane są na terenie bazy rybackiej. Dzięki temu świeżo złowiona ryba trafia do nas bezpośrednio z kutra.

Nasze doświadczenie przekłada się na najwyższą jakość. Dbamy o kultywowanie tradycyjnych rodzinnych receptur. Działamy całorocznie. Specjalizujemy się w daniach rybnych, przetworach oraz tradycyjnym wędzeniu. Zaskakujemy i przyciągamy prawdziwych smakoszy ryb. Dużym zainteresowaniem cieszy się Łosoś Kiszony, którego receptura została zastrzeżona i jako jedyni w Europie mamy na niego patent. Należymy do Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. Jesteśmy dumni z tego co stworzyliśmy i tworzymy każdego dnia. Dla nas dania rybne to pasja i ciągły rozwój

Załoga kam-13 na pokładzie

Jesteśmy zgraną pełną pasji do gotowania grupą ludzi w różnym wieku. Staramy się, żeby wszystkie dania, które trafiają na Państwa stoły były dopieszczane w najdrobniejszych szczegółach. Dogadzamy najbardziej wymagającym Gościom Naszej restauracji i wędzarni. Załoga składa się z rybaków, którzy wstają o świcie i wypływają na połowy; kucharzy, którzy przygotowują dania i przetwory; wędzarzy którzy znają się na sztuce wędzenia w tradycyjny sposób i całej obsługi kelnerów, kelnerek, sprzedawców, którzy doradzają, proponują i serwują nasze dania. Pomocnicy na zapleczu pracowicie obierają cebulę, kroją śledzie, nakładają przetwory do słoików, ręcznie plastrują łososia. Centrum dowodzenia znajduje się w biurze, w którym podejmowane są strategiczne decyzje, dzięki czemu panuje spokój i porządek na pokładzie. Wszyscy ze sobą współpracujemy i tworzymy zgraną załogę Kam-13.

Spróbuj naszych
wyrobów

1987

Założycielem firmy był Marian Zubowicz. Firma nosiła nazwę Kam-13 – od nazwy jednostki poławiającej ryby na Zalewie Kamieńskim.

Zaczyna się tradycyjne wędzenie ryb z własnego połowu.

1990

1993

Powstaje smażalnia – do wyboru zaledwie dwa, trzy gatunki ryb złowionych w Zalewie Kamieńskim.

Przypadkowo powstaje Łosoś Kiszony.

1997

2000

Firma nieustannie się rozwija.

Śmierć Mariana Zubowicza

12 grudnia 2012

2013

Założenie nowej firmy bazującej na bezcennym dorobku Taty przez najstarszą córkę Natalię Zubowicz.

Receptura Łososia Kiszonego zostaje opatentowana i zastrzeżona.

2014

2015

Firma staje się członkiem Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Pomorza Zachodniego
Stare budynki firmy zostają zburzone a w ich miejsce powstaje całkowicie nowa infrastruktura.
Kuchnia restauracji zostaje powiększona. Nowe piece do tradycyjnego wędzenia zostają wybudowane.

2019

2019

W centrum miasta obok Ratusza zostaje otwarty nowy Sklep Firmowy.

Ukończenie budowy na wiosnę oraz otwarcie drugiego Sklepu Firmowego obok restauracji na terenie bazy rybackiej.

2020